15 Mar 2018

Tanding tiket DAP: Tun M watak ‘Melayu Mudah Lupa’

0 Comment

MELAKA, 14 Mac (Bernama) — Tun Dr Mahathir Mohamad tidak ubah seperti watak sajaknya, ‘Melayu Mudah Lupa’ apabila menyatakan kesediaan bertanding di bawah tiket mana-mana parti pembangkang termasuk DAP pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14), kata Anggota Majlis Tertinggi UMNO Datuk Seri Idris Haron.

Beliau berkata adalah sesuatu yang ironi apabila Dr Mahathir yang dahulunya bercakaran dengan DAP terutamanya melibatkan isu orang Melayu, kini ‘mudah lupa’ dan sanggup bernaung di bawah ‘panji’ DAP demi meraih kuasa politik.

“Beliau (Dr Mahathir) digambarkan sedemikian kerana mudah lupa apa yang berlaku ketika menjadi perdana menteri selama 22 tahun. Beliau pernah jadi presiden UMNO dan pengerusi Barisan Nasional tetapi sekarang lupa dengan apa diperjuangkan apabila bersahabat dengan pemimpin DAP.

“Akhirnya beliau dan pemimpin DAP itu menjadi tema dalam sajak ‘Melayu Mudah Lupa’, ia bagaikan peribahasa Melayu iaitu ‘menepuk air di dulang terpercik muka sendiri’,” kata Idris yang merupakan ketua menteri pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri Melaka di sini hari ini.

Pada Ahad lepas, Dr Mahathir dilaporkan sebagai berkata sanggup bertanding di bawah tiket mana-mana parti politik dalam pakatan pembangkang termasuk DAP pada PRU14 akan datang, jika parti pimpinannya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dibubarkan.

[top]