Presiden Jaringan Melayu Malaysia, Datuk Azwanddin Hamzah berkata, berkemungkinan besar juga Syed Saddiq disuruh membaca skrip ditulis oleh Dr. Mahathir kerana lenggok bahasanya sama dengan kenyataan dalam blog Pengerusi PPBM itu, chedet.com.

Sehubungan itu, beliau menggesa Syed Saddiq supaya tidak terus bersandiwara berhubung dakwaan tersebut sebaliknya mengemukakan bukti-bukti ko­nonnya cuba disogok oleh pegawai kanan Perdana Menteri.

“Oleh sebab Syed Saddiq telah buat dakwaan kepada media, maka bukti-bukti pun kena dibentangkan kepada media.

“Janganlah hendak main sandiwara dengan mengatakan bukti-bukti hanya akan diberikan kepada pihak berkuasa,” katanya dalam kenya­taan di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Az­wanddin memberitahu, se­cara lazimnya, orang memberi sogokan untuk mendapatkan jawatan dan bukannya untuk melepaskannya.

Berikutan itu, menurutnya, mungkin disebabkan itu, dakwaan dibuat penganalisis politik, Raja Petra Kamarudin kononnya Dr. Mahathir memberi wang berjumlah RM1 bilion kepada Penasihat DAP, Lim Kit Siang untuk mendapatkan jawatan Pengerusi Pakatan Harapan yang diketuai DAP adalah munasabah.

“Sehingga hari ini, Dr. Mahathir dan Kit Siang masih tidak berani buat penafian sebab takut ‘memakan diri’ (backfire),” ujar beliau.

Disadur dari : www.utusan.com.my/berita/politik/syed-saddiq-cuba-tutup-malu-dr-m-1.534571