Beliau berkata, ini ekoran terdapat banyak berita seumpama itu dilaporkan media luar negara menjelang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Wanita UMNO ingin bertanya kerana kita dapati media-media asing secara berterusan menerbitkan fitnah dan berita palsu mengenai keadaan sebenar politik dan ekonomi negara.

“Adakah mereka dibiayai oleh pihak pembangkang untuk menjatuhkan kredibiliti Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Barisan Nasional?

“Memandangkan PRU-14 sudah semakin hampir, adakah pembangkang merupakan pihak yang membayar media-media a­sing ini untuk meneruskan trend berita palsu bagi mempengaruhi keputusan pilihan raya nanti?” soalnya dalam majlis Jalinan Mesra Tautan Kasih yang dihadiri kira-kira 1,000 ahli Wanita UMNO Bahagian Jempol, di sini hari ini.

Yang turut hadir ialah Ketua UMNO Bahagian Jempol, Datuk Salim Sharif; timbalannya, Datuk Shamsulkahar Mohd. Deli dan Ketua Wanita UMNO bahagian, Hasnah Mohamed.

Terdahulu dalam lawatannya ke daerah ini, Shahrizat yang juga Pengerusi Yayasan Kebajikan Negara (YKN) menziarahi 10 individu untuk menyampaikan sumba­ngan daripada yayasan berkenaan.

Menurut beliau, sukarelawan yayasan itu digerakkan bagi me­ngumpul maklumat mengenai individu yang memerlukan bantuan segera supaya tidak ada yang tercicir daripada mendapat pembe­laan.

Katanya, yayasan itu diberi tanggungjawab dan peruntukan oleh kerajaan untuk membantu rakyat selain bantuan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat serta Kementerian Pemba­ngunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

“Ini membuktikan kerajaan Barisan Nasional prihatin dengan nasib rakyat. Oleh itu YKN akan memantau mereka yang perlu mendapat bantuan segera dan ini akan diteruskan ke kawasan-kawasan lain,” katanya.