14 Mar 2018

Perjuangan DAP Sarawak mengenai royalti minyak sudah lapok

0 Comment

Timbalan Ketua Menteri Sarawak Datuk Amar Douglas Ugah Embas menyifatkan perjuangan pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen untuk mendapat royalti 20 peratus daripada hasil minyak dan gas negeri ini sebagai sudah lapok.

Sebaliknya, kata beliau Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg melalui rundingan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berjaya mendapatkan semula sepenuhnya hak Sarawak ke atas sumber minyak dan gasnya.

Sehubungan itu, Ugah yang juga timbalan presiden Parti Pesaka Bumiputera Sarawak (PBB) berkata perjuangan Abang Johari jauh lebih besar dan berhasil berbanding perjuangan Chong.

“Oleh itu, rakyat Sarawak patut menolak DAP kerana parti itu hanya suka menghentam dan bersandiwara,” katanya ketika berucap pada Majlis Penghargaan Sempena Perhimpunan Agung PBB Ke-14 di sini malam ini.

Ugah berkata tindakan dan kejayaan Abang Johari membuat Najib bersetuju untuk mengembalikan hak-hak Sarawak seperti yang termaktub di bawah Perjanjian Malaysia (MA63) benar-benar mengejut pelbagai pihak di Malaysia

[top]