Penganalisis ekonomi dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dr. Baayah Baba berkata, laporan Bank Dunia itu juga memberi tafsiran baik terhadap pertumbuhan ekonomi, pemimpin serta polisi kerajaan.

“Laporan yang di­keluarkan oleh Bank Dunia itu adalah satu berita baik untuk negara. Hal tersebut membuktikan ekonomi negara tidaklah se­teruk yang dimomok-momokkan.

“Jika dunia melihat betapa positif­nya perkembangan ekonomi negara, mengapa kita (pembangkang) hendak memburukkan lagi situasi dengan menyebarkan khabar angin yang tidak sepatutnya, seterusnya menakutkan pelabur asing untuk melabur?” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Semalam, Bank Dunia menye­mak naik unjuran pertumbuhan KDNK negara untuk tahun ini kepada 5.2 peratus daripada 4.9 peratus pada Jun, berikutan pertumbuhan sebenar yang jauh lebih tinggi daripada jangkaan 5.7 peratus pada separuh pertama 2017.

Pada asalnya, Bank Dunia mengunjurkan ekonomi Malaysia hanya berkembang sebanyak 4.3 peratus.

Sementara itu, penganalisis ekonomi dari Putra Business School, Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr. Ahmed Razman Abdul Latiff berkata, unjuran positif tersebut juga didorong oleh penglibatan negara yang tidak hanya tertumpu kepada satu sektor industri semata-mata.

“Malaysia terus memacu ekonomi baik apabila men­ceburi pel­­bagai sektor termasuk pe­ngila­ngan, produk dan perkhidmatan. Oleh itu, apabila berlaku penguncupan dalam mana-mana industri, negara bo­leh terus kekal bersaing kerana tidak bergantung kepada satu komoditi sahaja,” katanya.

Ahmed Razman berkata, selain itu, permintaan luar ne­­gara (eksport) tu­rut dibantu de­ngan Ringgit Malaysia le­mah berban­ding dolar Amerika Sya­rikat.

“Nilai eksport ne­gara sentiasa me­­lebihi import kerana nilai mata wang rendah dan ini memberi kele­bihan kepada pe­labur untuk terus melabur di negara ini,” ujarnya.

Dalam pada itu, pensyarah Fakulti Keusahawanan dan Perniagaan, Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Profesor Madya Dr. Abu Sofian Yaacob berkata, walaupun Malaysia merupakan sebuah negara yang kecil tetapi kebanyakan pelabur asing datang dari negara-negara besar seperti China.

“Saya berpendapat perkara ini juga memberi impak positif kepada perkembangan unjuran tersebut malah negara ini juga dipandang oleh pihak luar apabila kunjungan Datuk Seri Najib Tun Razak berjumpa Presiden AS, Donald J. Trump disambut baik oleh pihak sana,” ujarnya.

Disadur dari : www.utusan.com.my/berita/nasional/laporan-bank-dunia-tolak-andaian-pembangkang-1.534612