09 Oct 2017

Kerajaan biayai RM1 bilion untuk BRT Johor

0 Comment

7 OKT: Kerajaan Pusat akan membiayai RM1 bilion kos pembangunan Bas Rapid Transit (BRT) di Johor daripada jumlah kos keseluruhan yang dijangka menelan kos sebanyak RM2.6 bilion.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata BRT adalah salah satu daripada empat inisatif yang diambil bagi memajukan negeri itu yang sememangnya menjadi pusat ekonomi baharu negara.

“Kerajaan pusat menerusi Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) dan kerajaan Johor akan bangunkan BRT sebagai teras kepada infrastruktur pengangkutan awam untukk dua dekad yang akan datang.

“Kos BRT RM2.6 bilion ini akan dibiayai menerusi kerajaan Pusat sebanyak RM1bilion manakala pembiayaan awam dan swasta RM1.56 bilion.

“Saya difahamkan BRT mengandungi ciri-ciri aliran ringan, maka ia akan lebih cepat berbanding bas biasa serta akan ada sambungan link lancar ke RTS, HSR, komuter serta terminal bas antarabangsa dengan jangkaan penduduk dan penambahan ekonomi,” kata beliau ketika berucap merasmikan Ekspo Johor Berkemajuan di Kota Iskandar, Iskandar Puteri hari ini.

Selain itu sesuai dengan pembangunan pesat di Johor, Kerajaan Pusat melancarkan empat lagi PPR yang akan dibangunkan di Ulu Tiram, Permas Jaya, Masai dan Bandar Tenggara membabitkan 1,830 unit kediaman dengan kos keseluruhan bernilai sekitar RM360 juta.

Disadur dari : https://www.bnbbc.my/kerajaan-biayai-rm1-bilion-untuk-brt-johor/

[top]