Full Board

DATO’ SERI UTAMA HAJI ABDUL RAHMAN BIN BAKAR, SSMS., JP.

PRESIDEN MALINDO MBCC ASIA

YB Senator Dato' Sri Haji Abdul Rahman Bakar (lahir 30 Mei 1952 di Kampung Gelugur Kedai, Kuala Terengganu) merupakan ahli politik dari pantai timur Semenanjung Malaysia. Beliau pernah dilantik sebagai Timbalan Menteri Sumber Manusia dalam Kabinet Malaysia. Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda Sains Kemasyarakatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Beliau menjadi guru selepas belajar.(1984-1986). Beliau kini telah dilantik sebagai Ahli Dewan Negara dan Pegawai Pembangunan Parlimen Marang. Belia juga telah dilantik sebagai Ahli Dewan Negara bagi penggal kedua. Beliau dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)(1987-1990). Kemudian Timbalan Pengerusi Mara (1990-1995). Beliau turut dilantik sebagai Pengerusi Myanmar-Malaysia Chamber of Commerce dan Presiden Penggiat Kebudayaan Jawa Malaysia. Dan kini beliau juga adalah sebagai Presiden Penggiat Kebudayaan Malaysia-Indonesia. Beliau juga kini dilantik sebagai Pengerusi Golden Pharos Berhad. Beliau pernah menjadi Penasihat PEKIDA Negeri Terengganu,Naib Pengerusi PEMADAM Malaysia,- Ahli Lembaga Belia Daerah Marang dan Pengerusi Majlis Negara bagi Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (MNKKP).

DATO’ SERI HAJI AHMAD BHARI BIN ABD RAHMAN, SPTM., DPMP., JP.

TIMBALAN PRESIDEN MALINDO MBCC ASIA

Merupakan seorang ahli politik yang terkenal di dalam negara dan juga memilki hubungan yang baik dengan negara-negara asing yang lain. Beliau juga pernah bertanding dan memenangi kerusi Dewan Undangan Negeri Kawasan Templer, Selayang, Negeri Selangor. Beliau juga pernah terlibat dengan agency - agency kerajaan dan juga pemimpin - pemimpin di dalam NGO khususnya di dalam pertumbuhan pelajar. Selain daripada itu, beliau banyak membantu negara dengan menjalinkankan hubungan antara negara Malaysia dan Indonesia, serta negara - negara lain di rantau Asia. Beliau juga merupakan seorang ahli politik yang disegani dan dihormati oleh ramai pihak, dan beliu telah terlibat di Malindo dan memegang jawatan sebagai Timbalan Presiden Malindo MBCC Asia.

DATO’ SERI DR. ALEX ONG, JP.

KETUA PENGARAH (CEO) MERANGKAP KETUA PENDAFTAR, PENTADBIRAN DAN KEWANGAN MALINDO MBCC ASIA

Yang Berbahagia Dato’ Seri Dr. Alex Ong, JP., adalah seorang Ahli Koperat yang berjaya khususnya dalam bidang pelaburan, beliau juga merupakan seorang pejuang budaya yang dikenali ramai dan seorang ahli politik yang dihormati serta pernah dilantik memegang beberapa jawatan politik dalam Kerajaan Malaysia, dengan kepakaran yang ada pada beliau, maka beberapa Pemerintah Kabupaten dan Kota di Indonesia telah melantik beliau sebagai Ketua Perwakilan Lembaga bagi membantu dan menyokong tugas Kedutaan Besar Republik Indonesia di Malaysia untuk mengeratkan lagi hubungan budaya, pendidikan dan juga ekonomi antara Negara serta membantu menarik pelabur antara dua Negara, beliau adalah pemegang jawatan penting dalam beberapa Pertubuhan & Koperasi serta Yayasan yang ada di Malaysia dan juga Negara Asean, bukan sahaja sering berkongsikan pengalaman niaga malah beliau juga sering berkongsi peluang meningkatkan lagi ekonomi serta melestarikan budaya ke peringkat Negara di Asean khasnya dan Amnya Asia. Beliau adalah seorang Doktor Falsafah dalam Bidang Perundangan dan Bisnes Antarabangsa (Khusus Pelaburan Ekonomi) dan juga pernah dianugerahkan Doktor kehormat dalam bidang perniagaan & ekonomi oleh beberapa University terkemuka di United Kingdom dan juga United State of Amerika. Kini beliau melebarkan jaringan dan juga rangkaian kenalannya di Malindo MBCC sebagai Ketua Pengarah Asia merangkap Ketua Pendaftar, Pentadbiran dan Kewangan dan juga sebagai Ahli CWC Malindo MBCC. Diatas jasa-jasa yang dicurahkan, beliau telah dianugerahkan beberapa pingat dan juga gelaran oleh beberapa Kesultanan di Negara Asean dan juga Ingeris, beliau juga pernah memenagi beberapa Penghargaan (Award) sebagai menghargai kebaktian minda terhadap masyarakat dan juga Negara. Dengan kepakaran serta pengalaman yang ada pada beliau, Malindo MBCC berharap dapat membantu para usahawan, budayawan dan golongan pendidik dengan berteraskan 10 fungsi yang ada pada MBCC sekali gus membantu Negara melestarikan budaya, pendidikan dan meningkatkan lagi hubungan diplomatik dan ekonomi dua hala.

DATO’ PADUKA DRS. RAFIE BIN MOHAMMAD, DSMP., DPMP., JP.

COO MERANGKAP KETUA JABATAN PENGURUSAN MAJLIS & LATIHAN MALINDO MBCC PUSAT

YBhg. Dato’ Paduka Drs Rafie Hj Mohammad JP  merupakan mantan Ketua Pusat Kebudayaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Beliau telah berkhidmat di UKM selama 35 tahun khusus dalam bidang pengurusan dan pendidikan seni budaya. Beliau berkelulusan Sarjana dari Universitas 17 Agustus 1945 Jakarta. Berdasarkan kepada pengalaman beliau yang luas, Malindo MBCC telah melantik beliau sebagai COO dan Ketua Jabatan Pengurusan Majlis Latihan dan Pendidikan.

DATO’ DANEIL ISKANDAR

TIMBALAN KETUA PEGAWAI OPERASI (TKPO) MERANGKAP KETUA JABATAN

Dato' D. Iskandar pernah berkhidmat sebagai penasihat undang-undang khususnya dalam jurusan undang-undang korporat di beberapa syarikat konglomerat selama 15 tahun. Beliau kini merupakan salah seorang pengarah syarikat yang menjalankan kerja-kerja kontrak penyelenggaraan bangunan dan juga kerja-kerja kontrak pemasangan pentas, pealatan audio, pemasangan lampu-lampu, serta dekorasi majlis. Beliau juga merupakan Pengurus Besar di firma guaman Tetuan Qarliff & Associates.

Dato' D. Iskandar juga bergiat aktif dalam badan-badan bukan kerajaan (NGO) serta persatuan seperti PAPEIM, PERKASA, PERSONA, MBCC, dan MGCC.

DATO’ HAJI BUANI ATIQI BIN ABDUL RAHMAN,DPMP., AMP

KETUA JABATAN TEKNOLOGI, MULTIMEDIA & KOMUNIKASI

YBhg. Dato' Buani Atiqi bin Dato' Seri Utama Abdul Rahman, adalah Ketua Jabatan Teknologi, Multimedia & Komunikasi Malindo MBCC. Beliau berkelulusan Ijazah (Master Management Information System) dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat dari Universiti Tenaga Nasional. Beliau kini adalah Ahli Parlimen Belia Malaysia. Beliau juga seorang Pengarah Syarikat bagi Domain Reit Sdn Bhd dan Openstack Sdn Bhd di Kuala Lumpur.

DATUK ISMAIL BIN BAIDUZZAMAN, DIMP

KETUA JABATAN UNDANG-UNDANG & KERAJAAN TEMPATAN

YBhg. Datuk Ismail Bin Baiduzzaman adalah seorang peguam kelulusan BSc (maths) York University Canada, Sarjana Muda Undang-Undang (kepujian) UITM, Sarjana Undang-Undang Universiti Malaya, dan Diploma lepasan Ijazah Sayariah dan Amalan UITM. Beliau ialah bekas pensyarah undang-undang di Fakulti Undang-Undang UITM, selain itu beliau juga bergiat cergas dalam NGO.

*** Website ini sedang di update, kami mohon maaf sekiranya ada tersalah sebutan gelar dan nama atau foto dan pangkat. ( Pentadbiran MBCC )