27 Oct 2017

Bajet PH 2018 serlah pembangkang flip-flop – Budiman

0 Comment

26 OKT: Bajet alternatif 2018 yang dilancar oleh Pakatan Harapan (PH) semalam membuka pekung sebenar bahawa mereka sentiasa tidak konsisten terhadap sesuatu pendirian.

Ahli Parlimen Sungai Besar Budiman, Mohd Zohdi berkata selain menjanjikan bulan dan bintang, bajet tersebut boleh dipersoalkan kerana sebelum ini  mensensasikan beberapa isu nasional seperti Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), PTPTN dan pemberian BRIM kepada rakyat.

“Pada suatu ketika mereka berjanji untuk menghapuskan GST, pada suatu ketika pula mereka akan kekalkan GST.

“Setiap tahun pendirian mereka berubah-ubah,” katanya dalam satu kenyataan, Khamis.

Lebih mengelirukan menurut Budiman, bajet pembangkang itu juga menawarkan penangguhan pembayaran semula pinjaman PTPTN kepada graduan baharu bekerja yang berpendapatan kurang RM4,000.

“Dahulu mereka janji akan menghapuskanya, tetapi kali ini ditangguh pembayaran balik pinjaman,” selar Budiman.

Pada masa sama, Budiman (foto) yang juga ADUN Sungai Panjang membidas Pengerusi PH, Tun Dr Mahathir Mohamad yang sebelum ini mendakwa pemberian BR1M adalah satu bentuk rasuah yang diberi oleh Kerajaan BN kepada rakyat.

“Tetapi dalam bajet alternatif pembangkang kali ini, mereka sedar kepentingan BR1M kepada masyarakat yang memerlukannya.

“Dan mereka akhirnya berjanji untuk meneruskan pemberian BR1M,” ujarnya.

Tegas Budiman lagi, isu pemansuhan subsidi gula yang sebelum ini menjadi modal menghentam Kerajaan Persekutuan, secara tiba-tiba tidak menyebut tidak akan mengembalikannya dalam bajet mereka.

“Dasar dan janji mereka juga berubah-ubah, menunjukkan mereka ini langsung tiada pendirian dan tidak layak menjadi kerajaan,” katanya.

Disadur dari : https://www.bnbbc.my/bajet-ph-2018-serlah-pembangkang-flip-flop-budiman/

[top]