16 Nov 2017

Anggota Parlimen BN Sokong Kenyataan Najib Berkaitan Diskriminasi Minyak Sawit

0 Comment

KUALA LUMPUR, 15 Nov (Bernama) — Beberapa anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) hari ini menyokong kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang memandang serius diskriminasi sekatan eksport minyak sawit ke negara Kesatuan Eropah (EU).

Datuk Ahmad Hamzah (BN-Jasin) dalam satu sidang media di Parlimen berkata ,kenyataan itu dibuat berdasarkan pendirian Malaysia dan Indonesia yang memandang serius perkara itu.

“Kedua-dua negara menentang sekeras-kerasnya keputusan dan resolusi yang dibuat Parlimen EU. Ia merupakan tindakan diskriminasi mereka. Hanya menyasarkan minyak sawit, tetapi minyak masak yang lain dibolehkan untuk diguna bagi biodiesel sehingga 2030,” katanya dalam satu sidang media di Parlimen, hari ini.

Selain Ahmad yang juga Pengerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), turut serta pada sidang media itu ialah Datuk Zahidi Zainul Abidin (BN-Padang Besar), Datuk Dr Makin @ Marcus Mojigoh (BN-Putatan), Tan Sri Dr Muhammad Leo Michael Toyad Abdullah (BN-Mukah) dan Datuk Liang Teck Meng (BN-Simpang Renggam).

Perdana menteri pada Sidang Kemuncak ASEAN-EU di Manila, semalam berkata, Malaysia dan Indonesia memandang serius diskriminasi sekatan eksport minyak sawit ke negara EU itu dan bersedia mengambil tindakan balas kerana langkah itu akan menjejaskan lebih 18 juta pekebun kecil di kedua-dua negara.

[top]